Slimme rekenaars met een sociaal hart

Rekenaars voorspellen dat een gemiddeld huishouden volgend jaar € 400 meer aan gas gaat uitgeven. Meer of minder hangt af van de kwaliteit van de woning. 80.000 huurders van sociale huurwoningen, waaronder de helft van de huurders van mijn eigen huisbaas, hebben pech. Ze wonen in een woning die matig tot slecht onderhouden is. Tocht en vocht zijn de grootste problemen en tevens de aanjagers van de gasrekening. Diezelfde mensen betalen via de belastingen mee aan de subsidies van de warmtepompen en de zonnepanelen; energiebesparende spullen die ze zelf niet kunnen aanschaffen. ‘De duvel schèt altijd op enen hoop’, zeggen ze in Brabant. Maar de duvel wordt in dit geval wel geholpen door de rekenaars van de overheid en de politieke partijen die het in Nederland de laatste jaren voor het zeggen hebben. Want het kan ook anders. In mijn wijk kan iedereen aandelen kopen in zonnepanelen die op een groot dak van een kantoor/schoolpand liggen. De opbrengst daarvan krijg je terug via een korting op je energiebelasting. Ook mensen zonder liggende gelden kunnen daaraan meedoen. Dat was een voorwaarde van de bewonersorganisatie Aktiegroep Oude Westen om met energiecoöperatie Blijdorp in zee te gaan. En dat is gelukt. Ze hebben een fonds gevonden die een renteloze lening verstrekt én ze hebben het zo georganiseerd dat het financiële voordeel van deze investering voor iedereen gelijk merkbaar is. Dus ook voor de mensen die hun aandeel met een lening aankopen. Om dat voor elkaar te krijgen hebben een aantal mensen heel erg hard zitten rekenen en onderhandelen. Uúúúren zijn ze ermee bezig geweest. In hun vrije tijd. En dat is weer zo’n groot verschil met de dik betaalde slimme rekenaars van de duvel. En los daarvan. Een ontzettende hoop mensen verdienen hun salaris door zich met mijn wijk te bemoeien; daar zit geen enkele (door bewonersgroepen in te schakelen) rekenaar bij.  

Gepubliceerd als column in Huurpeil. Vakblad voor de huursector. 2021/4

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven