wonen als mensenrecht & huizen als beleggingsobject

Huizen zijn momenteel favoriete beleggingsobjecten, zowel voor mensen met onrendabel spaargeld op de bank, als voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en voor buitenlands flitskapitaal. Daardoor blijven de koopprijzen stijgen en grijpen starters op de woningmarkt mis; zij zijn aangewezen op (te) dure huurappartementen. Door de koppeling van de huren van sociale huurwoningen aan de marktprijzen gaan die huren ook alsmaar omhoog en verdwijnen sociale huurwoningen naar de vrije sector. Om hogere woonlasten te vermijden, blijft iedereen zitten waar hij zit, ook als de woning eigenlijk niet meer geschikt is.

Naast ‘de markt’ speelt ook overheidsbeleid een rol. De afgelopen jaren stimuleerde de Nederlandse overheid het beleggen in huizen, de bouw van dure huurappartementen en de inkrimping en prijsverhoging van de sociale huurwoningen. Om het in de grondwet vastgelegde Recht op Wonen te handhaven voor mensen met een laag- en middeninkomen, voor starters en nieuwkomers en voor de senioren die ‘langer thuis’ moeten wonen – alles bij elkaar zo’n 80% van de Nederlandse bevolking – zal het huisvestingsbeleid moeten veranderen.

Rotterdam/Nederland kan van andere steden en landen leren waar je uitkomt als je de beleggers hun gang laat gaan, maar ook hoe je huisvesting anders kunt aanpakken en huizen betaalbaar en bewoonbaar en daarmee de wijken/steden leefbaar kunt houden. Het wordt een leerzame avond waarin we toewerken naar concrete plannen voor alle partijen.

Programma

17.00 – 18.30 uur: film Push.

In deze documentaire (Nederlands ondertiteld) wordt het werk gevolgd van Leilani Farha, de Speciale rapporteur voor het recht op huisvesting van de Verenigde Naties. Zij bezoekt over de hele wereld bewoners en wijken die last hebben van het offensief van beleggers en ze praat met activisten, gemeenteraadsleden, burgemeesters en regeringsleiders over wat ze kunnen doen om het Recht op Wonen te handhaven.

18.30 – 20.00 uur: pauze – tijd om na te praten en ergens iets te eten.

20.00 – 22.00:

  • Column van Tineke Speksnijder (bareigenaar De Schouw & columniste van De Havenloods) over internationale huizenopkopers in Rotterdam West
  • Lezing van Manuel Aalbers (sociaal geograaf en hoogleraar Universiteit Leuven) over de verschillende investeerders op de woningmarkt en de rol van de Nederlandse overheid.
  • Lezing van Vincent Kompier (stadssocioloog en Berlijnkenner) over acties en initiatieven van bewoners en een veranderend gemeentebeleid in Berlijn.
  • Zaaldiscussie onder leiding van Alia Azzouzi

17 februari 2020 in Leeszaal Rotterdam West, Rijnhoutplein 3, 3014 TZ Rotterdam. www.leeszaalrotterdamwest.nl

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven